KORONAVIRUS

28.01.2020 01:14

Kde se dočteme nové aktuální informace o šířící se nemoci?

Autor: Photo Credit:Content Providers(s): CDC/Dr. Fred Murphy – This media comes from the Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL), with identification number #4814.Note: Not all PHIL images are public domain; be sure to check copyright status and credit authors and content providers., Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=822112

Co to vlastně je? 

Nahlédneme tedy do WIKIPEDIE ...

 

Koronavirus (Coronavirus) je společné označení pro čtyři rody virů obsažených v podčeledi CoronavirinaeAlphacoronavirusBetacoronavirusGammacoronavirus a Deltacoronavirus. Způsobují závažnější i méně závažná onemocnění zvířat a lidí.

U člověka vyvolávají některé formy viru běžná onemocnění (nachlazení); v roce 2002 byl však nově objevený Betacoronavirus zjištěn jako původce nemoci SARS. V roce 2012 se objevila nová forma nazvaná MERS (The Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), která způsobuje obdobně závažné onemocnění.

Na přelomu roků 2019 a 2020 se objevila závažná epidemie v čínském městě Wu-chan a v jeho okolí. Šlo o novou variantu viru 2019-nCoV. K 27. lednu 2020 zemřelo na následky nakažení 80 lidí a nakaženo bylo více než 2700. Virus byl potvrzen i ve více než deseti dalších zemí, k uvedenému datu bez úmrtí.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly hlášeny první případy nakažených mimo pevninskou Čínu. Inkubační doba (doba od vystavení se viru do vyvíjejících se příznaků) se pohybuje mezi 2 až 14 dny a nemoc je během ní nakažlivá. Symptomy jsou horečkakašel a dušnost a následky onemocnění mohou být smrtící.

Autor: Nilses – Eigene Herstellung, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=774662

Kde se dočteme nové aktuální informace o této  nemoci a jejím možném šíření?

například na SEZNAMU , ČT24 , ČT24 další článek , NOVINKÁCH.CZ